
Omega 3, derin deniz balıklarında bol miktarda bulunan esansiyel (vücudun kendi kendine sentezleyemediği ve bu nedenle de dışarıdan alınması gereken) bir yağ asididir.
Omega 3 kendi içinde EPA ve DHA olarak ikiye ayrılmaktadır.
EPA – DHA
En önemli uzun zincirli omega 3 doymamış yağ asitleri, EPA (eikozapentaenoik asit) ve DHA (dokozaheksaenoik asit)’dır.
Vücut EPA’yı kullanarak, eikozanoidler denilen biyolojik aktiviteye sahip muazzam çeşitlilikteki hormon benzeri maddeleri yapar. Prostaglandinler ve lökotrienler, birçok bedensel işlevin kilit düzenleyicileri olan bu grubun önemli üyeleridir.
DHA, beyin, sinir ve göz dokusundaki hücre zarlarının majör bir bileşenidir. DHA, beyin dokusunun katı kısmının ağırlık olarak %10-20’sini oluşturur.
FAYDALARI:
Yapılan ilk araştırmalar, Eskimoların kalp hastalıklarına, şaşırtıcı derecede az yakalanmasının nedeninin sürekli derin denizlerden gelen; yani Omega 3 bakımından zengin balıklarla beslenmeleri olduğunu ortaya koymuştur. Günümüzde Omega 3’ün birçok alanda sağlığa yararlı olduğu bilinmektedir.
Bebek ve çocukların gelişimini destekler.
Kalp ve damar sağlığını destekler. (Kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürür, kanın pıhtılaşmasını önler, buna bağlı olarak kalp krizi ve ateroskleroz riski azalır.)
Beyin sağlığını destekler. (Beyin yaşlanmasını yavaşlatır, Alzheimer, depresyon ve şizofreni gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.)
Eklem sağlığını destekler.
Vücudun enerji üretimine katkıda bulunur. (Yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırarak kalp, şeker, tansiyon, romatizma, migren ağrıları ve cilt problemlerine iyi gelir.)
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kansere karşı koruma sağlar.
EPA
EPA astım, kanser, artrit, lupus, kan pıtılaşması, gingivit, yüksek kolesterol, hipertansiyon, kolit (enflamatuar barsak hastalığı), Crohn’s hastalığı ve psoriasis tedavisinde kullanılır. EPA aynı zamanda antienflamatuar etkilidir, bağışıklık sistemini uyarır, kalp hastalıklarından ve felçten koruyucu olarak kalp-damar sağlığı için kullanılır. Alzheimer hastalığından korunmak için de kullanılabilir.
DHA
DHA saldırganlık, kanser, demans (bunama), atopik dermatit, gingivit, yüksek kolesterol ve trigliserid, kolit, lupus, romatoid artrit, enflamasyon, multipl skleroz, psoriasis, yüksek tansiyon tedavisinde ve bebeklerde beyin gelişiminde kullanılır.
OMEGA 3
Bebek ve çocuk gelişiminde Omega 3
Beyin gelişimi ve sinir hücrelerinin yenilenmesinde rol oynar.
Öğrenme ve problem çözme yeteneğinin gelişimini destekler.
Dikkat ve koordinasyonu destekler.
Bağışıklık sistemini destekler.
Nerelerde Bulunur?
Omega 3’ün en bol bulunduğu besin özellikle soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon), orkinos, uskumru, hamsidir.
Daha az oranlarda ceviz, badem, keten tohumu, soya fasulyesi, semizotu ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
Anne sütü de doğal bir Omega 3 kaynağıdır.
Kimler Kullanmalıdır?
Vücudun, Omega 3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılıkta da ihtiyaç devam eder.